80 down, 819 to go!

80 km

Inmiddels heb ik de eerste 80 kilometer van mijn trainingsschema erop zitten. Ook al heb ik nog geen echte lange afstanden gemaakt, ik weet nu wel hoe lastig het is om je ook aan het schema te moeten houden.

Ik train 3 keer per week, doordeweeks een kortere afstand en in het weekend wat langer. Ze zijn verdeeld in opbouwende (langzaam beginnen en steeds sneller), comfortabele (gedurende de hele afstand een vast tempo lopen) en snelle trainingen. Aangezien ik (gelukkig) een sociaal leven heb, vind ik het soms moeilijk tijd voor de trainingen te maken. En dan is 3 keer per week nog wel het minimum voor zo’n marathon. Toen ik nog niet echt een doel had, rende ik ook soms 2 keer per week en smokkelde ik weleens met die derde keer, maar nu wil ik het echt vol blijven houden om 3 keer te blijven hardlopen.

Ook vind ik het moeilijk om te wennen aan het duurlooptempo. Waar ik normaal rond de 5.40 minuten gemiddeld doe over een kilometer, moet ik nu soms vertragen tot wel 6.30 minuten per kilometer. Mijn benen willen veel sneller! Maar ik merk wel aan mijn ademhaling dat langzaam lopen een stuk makkelijker vol te houden is, logisch ook. Praten tijdens het hardloper gaat dan een stuk beter.

Afgelopen zondag stond er 12 kilometer op het programma. Na de spinning marathon van zaterdag en het warme weer was het best lastig, maar ik heb weer een iets ander rondje gevonden (kan helaas de route niet posten want mijn Garmin heeft het gisteren soort van begeven, valt binnen garantie dus hopelijk snel een nieuwe!) en die afwisseling is erg leuk.

Gisteren had ik even een rustdag, maar vanavond ga ik weer voor een stukje van 8 kilometer. Vanaf volgende week ga ik verder uitbouwen naar 16 kilometer, daarna worden het stukken van 20 en 24 kilometer. Dus dan gaat het echte trainingswerk pas beginnen, want dit zijn nog niet echt uitdagingen.

Aanstaande zondag staat er weer een wedstrijdje op het programma, de Royal Ten in Den Haag, samen met m’n vader. Dit parcours van 10 kilometer gaat door het Haagse Bos en schijnt erg mooi te zijn. Een nieuw PR zal er waarschijnlijk niet in zitten (want ik heb de laatste tijd niet echt op snelheid getraind) maar ik heb er zin in!


Share Button
Intervallen & Royal Ten
Hardlopen op muziek

4 thoughts on “80 down, 819 to go!

 1. He Mies, wat balen dat de Garmin het begeven heeft. Zolang heb je hem nog niet inderdaad, niet leuk 🙁 Hopelijk heb je hem snel terug dan.

  Ik heb een site gevonden die het nieuwste model TomTom sporthorloge al heeft ontvangen en vandaag ligt hij al bij de post zodat ik hem morgen als het goed is in huis heb 🙂 Ga ik ook op de serieuze toer met hartslagmeter en alles. Ben benieuwd!

  Succes met de training deze week, groeten Ron

  1. Ja stom he! Heb nog een klein beetje de hoop dat het aan m’n lader ligt. Mijn vader heeft er ook een, dus vanavond even testen of hij nu ineens wel wat gaat doen, dan hoef ik alleen maar die lader terug te sturen.

   Ben benieuwd hoe het rennen met een horloge je bevalt! Nu alleen jezelf nog inschrijven voor die halve marathon van Oostland 😉

 2. Klinkt alsof je goed bezig bent! Ik ben zelf een schema aan het volgen voor m’n eerste 5km, en dat vind ik al zwaar haha. Wil daarna ook door trainen voor langere afstanden, ben benieuwd hoe dat wordt. Hopelijk krijg je snel een nieuw horloge of wordt ie gemaakt!

  1. Dankjewel voor je reactie! Alle begin is moeilijk, ik had toen ik begon met hardlopen nooit gedacht dat ik überhaupt 5 kilometer zou volhouden, dus dat moet jou ook zeker lukken 🙂
   Er bleek uiteindelijk iets niet helemaal goed te zijn met het kabeltje van m’n horloge (waarmee je hem aansluit op de pc), gelukkig doet ‘ie het nu weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *