Scheidsrechters zijn ook hardlopers

FluitjeOok al zijn de kriebels er bij veel Nederlands nog niet helemaal, het WK staat toch voor de deur! Vanavond is de officiële opening en eerste wedstrijd, morgen staat de eerste wedstrijd voor Nederland op het programma. Vandaag las ik een interessant artikel op de website van Runner’s Web dat ik graag met jullie wil delen.

Natuurlijk heeft iedereen oog voor de voetballers, maar scheidsrechters zijn ook echte topsporters. Om tijdens een voetbalwedstrijd goed te kunnen oordelen moeten ze altijd minder dan 20 meter van de bal verwijderd zijn. En dat betekent veel rennen! Tijdens een wedstrijd rennen scheidsrechters soms wel 10 tot 13 kilometer. ‘Hoe dichter we op de bal zitten, hoe beter onze beslissingen’, aldus de Amerikaanse scheidsrechter Mark Geiger. Scheidsrechters moeten naast het constant trekken van sprintjes ook nog goed kunnen oordelen, want de hele wereld kijkt mee. En dat is het echte lastige aspect.

“Een intervaltraining van trainer Hawkey bevat minstens een grote hoeveelheid sprintjes met weinig rust. Daarna volgt een complexere taak om te kijken of Geiger mentaal nog scherp is. Zo’n programma kan bestaan uit willekeurige korte pasjes achter elkaar in alle vier de windrichtingen en dat op basis van de richtingen die een trainingspartner kiest. Tegelijkertijd moet Geiger dan een bal vangen of weggooien.”
Lees het hele artikel op Runner’s Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *